Den originale fedtfri pande

Sådan så de berømte pander dagens lys

Historien om panderne fra Ryomgård, går tilbage til 1956 på Lystrup Metalvarefabrik, ejet af fabrikant G.A.L. Thorsen, som bl.a. blev kendt som opfinderen af metoden, hvor en stålplade kunne presses ud til en stålvask uden samlinger. Det var på disse hydrauliske pressemaskiner, som man også begyndte at fremstille stegepander af smeltet aluminium på.

1965: Erling Jensen overtog produktionen af stegepander.  Til at begynde med blev der fremstillet stegepander uden belægning, som først senere blev introduceret til æbleskivepanderne. Til støbningen blev i bogstavelig forstand anvendt genbrug af alt skrot – stort – som småt – der var fremstillet af aluminium.

1976: Fabrikken flyttedes til Ryomgård, og produktionen af gryder og pander fortsatte under navnet Pyrolux Pandefabrik. Oprindeligt lå hele omsætningen på hjemmemarkedet, men fra 1980 indledte Pyrolux et samarbejde med det tyske grossist firma Gastrolux GmbH v/Harald Scholl, og markedet for afsætning udvides til Tyskland, Schweiz og USA.

1986: TITAN 2001 introduceredes, et stort fremskridt for holdbarheden af overflade belægningen.

1987: På grund af sygdom, afhændedes virksomheden Pyrolux, og produktionen kørte videre af nye ejere, under navnet Scanpan.

1993: Samarbejdet blev genoptaget mellem den tidligere ejer af Pyrolux Pandefabrik Erling Jensen, og Harald Scholl, Gastrolux GmbH. De blev enige om at etablere en ny produktion af pander og gryder i Danmark. På nabo grunden, til den ”gamle” fabrik, lå der nogle tomme lokaler fra et tidligere snedkeri. Her indrettedes en ny og moderne fabrik, under navnet Erling Jensen Aps. De sidste maskiner ankom i begyndelsen af 1994, og i slutningen af maj samme år, var man klar til levering af de første Gastrolux® pander.

1999: Terje Ness vandt ”Bocuse d’Or”, verdensmesterskabet for kokke med Gastrolux køkkengrej.

2004: Harald Scholl overtog det fulde ejerskab af produktionen, og navnet blev til Gastrolux 2004 A/S. Al produktion af pander og gryder foregik dog stadig i Ryomgård på Djursland.

2004: Gastrolux® introducerede det første aftagelige håndtag til pander.

2006: Gastrolux® introducerede BIOTAN overflade forædling, som senere har vundet topplaceringer i test. Herunder det ansete Stiftung Waren Test i Tyskland.

2008: Gastrolux® introducerede de første støbte induktions pander og gryder.

2008: Gastrolux® Biotan, bedømmes  nr.1  i Tyske "Stiftung Waren Test"

2009: Harald Scholl solgte fabrikken til Familien Grob, fra Schweiz, som desuden forhandler diverse køkken maskiner. Dette medførte dog heller ingen ændringer i produktionen, Gastrolux® pander og gryder, er forsat 100 % fremstillet i Danmark.

2011: Gastrolux® er i dag verdensomspændende, med afsætning i Tyskland, Schweiz, Østrig, Tjekkiet, Polen, Ungarn, Slovakiet, Italien, Sverige, Norge, Letland, Canada, England, Holland, Belgien, Spanien, Sydkorea, Japan, Australien, Iran,Rusland,Taiwan, Frankrig, Markko, USA, Serbien, Slovenien, Hviderusland, Ægypten, Kina og Danmark. Sidste skud på stammen er denne webshop, som du netop nu er logget ind på.

2015: Ejerne køber det tyske Gastrolux GmbH.

2015: Gastrolux® Biotan bedømmes igen til nr. 1 i tyske Stitung Waren Test.

2016: Gastrolux® introducerer en ny lettere pande og gryde serie, under navnet "Squality"

2017: Den nye "Squality" serie tildeles den tyske designpris "Red Dot award". for bedste design.